Kontrast
Wielkość czcionki

Wykład Avant-garde Dinner - Marinetti, Futurismi and the Futurist Banquette

18 października o godzinie 17:00 dr Marja Härmänmaa poprowadzi wykład dotyczący futuryzmu, a przede wszystkim futurystycznej kuchni.

Twórca tego awangardowego ruchu, Filippo Tommaso Marinetti, pragnął radykalnie odnowić nie tylko sztukę, ale również krajobraz oraz ludzkie przyzwyczajenia. Postulował zniszczenie muzeów i starówek oraz zmianę Wenecji w miasto przemysłowe, a także proponował nową wizję włoskiej kuchni.

Do hasła „Precz z przeszłością” dołączyło „Precz z makaronem” – od teraz dania również miały być dziełami sztuki. Niecodzienne, nowatorskie połączenia smaków, niejednokrotnie czyniły dania nienadającymi się do jedzenia – nie to było jednak najważniejsze. Istotne, by wszystko dobrze wyglądało, by stroje pasowały do dań, muzyki i wystroju wnętrza. O wszystkich tych zaskakujących futurystycznych metodach na udaną kolację będzie można usłyszeć podczas spotkania.

 Maria Ewa Łunkiewicz-Rogoyska, "Szara martwa natura", 1930, olej na płótnie, wym. 65 x 54 cm

Maria Ewa Łunkiewicz-Rogoyska, „Szara martwa natura”, 1930, olej na płótnie, wym. 65 x 54 cm

Wykład zrealizowany zostanie w języku angielskim. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Szczegółowe informacje dostępne na stronie http://cyfrowe.mnw.art.pl.

Kiedy: 18.10.2017, godz. 17:00
Gdzie: Sala kinowa Muzeum Narodowego w Warszawie | Warszawa, Al. Jerozolimskie 3

Wydarzenie realizowane jest w ramach obchodów Stulecia Awangardy w Polsce.

Więcej wydarzeń związanych z obchodami setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości można znaleźć w zakładce „Wydarzenia