Kontrast
Wielkość czcionki

Słodka Patriotka na obchody stulecia

Niepodległą Polskę świętujemy na sportowo, na muzycznie, a także… na słodko! Fundacja Nowa Idea 8 lutego otworzyła konkurs na ciastko, które miało być biało-czerwone, łatwe w przenoszeniu i jedzeniu, nieskomplikowane w wykonaniu, niedrogie i pyszne. 25 maja poznaliśmy zwycięzców. Oto laureatka konkursu “Patriotka 100-lecia”.

ciastka w kształcie kwiatów na czarnym blacie z orłem odsypanym z cukru-pudru i wśród cząstek cytryny

Laureatka konkursu “Patriotka 100-lecia”.
Ciastko biszkoptowe z musem truskawkowym i kremem na bazie śmietanki, białej czekolady i orzechów.
Fot. ze strony konkursu

Zwycięski przepis stworzyła Katarzyna Polaczyk z Zielonej Góry. Jest to biszkoptowe ciastko z musem truskawkowym i kremem na bazie śmietanki, białej czekolady i orzechów. Tego pysznego wyboru dokonało dziewięcioosobowe jury, w skład którego wchodzili cukiernicy i kucharze, przedstawiciel Urzędu Miejskiego i przedstawiciele Fundacji.

na czarnym talerzu ciacho w biało-czerwoną szachownicę

Wyróżnienie w konkursie “Patriotka 100-lecia”.
Sernik na zimno z galaretkami: truskawkową i krystaliczną
Fot. ze strony konkursu

Oprócz nagrody głównej przyznano dwa wyróżnienia. Trafiły one w ręce pani Magdaleny Owczarek-Kudelskiej z Warszawy, która stworzyła sernik na zimno z galararetkami: truskawkową i krystaliczną i pani Wiktorii Nici z Krakowa, za kokosowo-budyniowe ciasteczka z cukrem pudrem.

czerwone okrągłe ciasteczka, a ich połowa jest posypana cukrem-pudrem

Wyróżnienie w konkursie “Patriotka 100-lecia”.
Kokosowo-budyniowe ciasteczka z cukrem pudrem
Fot. ze strony konkursu

Ciastko, które wybrano, w zamyśle organizatorów stanie się nieodłącznym, pozytywnym symbolem wszystkich uroczystości związanych z obchodami 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości. Ma towarzyszyć Polakom także podczas innych okazji wzbudzających poczucie narodowej dumy, jak np. wydarzenia sportowe z udziałem polskich drużyn. Wychodząc z założenia, że nic tak nie zbliża, jak wspólne jedzenie, będzie jednoczyć Polaków, umilać wspólne celebrowanie, cieszyć i integrować. Ma być dostępna w czasie świąt i wydarzeń o charakterze patriotycznym wszędzie: w cukierniach, kawiarniach, biurach, na ulicy i na domowych stołach, w kraju i za granicą, dla młodych i tych młodych duchem.

elegancko ubrana kobieta trzyma w ręce ciastko na serwecie

Laureatka konkursu “Patriotka 100-lecia” trzymana przez autorkę przepisu, Katarzynę Polaczyk
Fot. ze strony konkursu

Jak napisano na stronie organizatora: „Chcemy pokazać, że ludzie pogodni, mogą być najzwyczajniej w świecie dumni z tego, że pochodzą z kraju nad Wisłą, a przygotowywanie i wspólne jedzenie Patriotek może być jedną z narodowych zabaw sprzyjających integracji i budowaniu wspólnoty”. Zaś Niepodległa życzy wszystkim: Smacznego!