Wykład Avant-garde Dinner - Marinetti, Futurismi and the Futurist Banquette
- Data publikacji
- 16 października 2017
18 października o godzinie 17:00 dr Marja Härmänmaa poprowadzi wykład dotyczący futuryzmu, a przede wszystkim futurystycznej kuchni.
Twórca tego awangardowego ruchu, Filippo Tommaso Marinetti, pragnął radykalnie odnowić nie tylko sztukę, ale również krajobraz oraz ludzkie przyzwyczajenia. Postulował zniszczenie muzeów i starówek oraz zmianę Wenecji w miasto przemysłowe, a także proponował nową wizję włoskiej kuchni.
Do hasła „Precz z przeszłością” dołączyło „Precz z makaronem” – od teraz dania również miały być dziełami sztuki. Niecodzienne, nowatorskie połączenia smaków, niejednokrotnie czyniły dania nienadającymi się do jedzenia – nie to było jednak najważniejsze. Istotne, by wszystko dobrze wyglądało, by stroje pasowały do dań, muzyki i wystroju wnętrza. O wszystkich tych zaskakujących futurystycznych metodach na udaną kolację będzie można usłyszeć podczas spotkania.
Wykład zrealizowany zostanie w języku angielskim. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. Szczegółowe informacje dostępne na stronie http://cyfrowe.mnw.art.pl.
Kiedy: 18.10.2017, godz. 17:00
Gdzie: Sala kinowa Muzeum Narodowego w Warszawie | Warszawa, Al. Jerozolimskie 3
Wydarzenie realizowane jest w ramach obchodów Stulecia Awangardy w Polsce.
Więcej wydarzeń związanych z obchodami setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości można znaleźć w zakładce „Wydarzenia„